Broušení nožů pro strojek na stříhání ovcí
Poměrně hojně od Vás při práci dostávám dotazy, jak často se musí nože a hřebeny pro strojek na stříhání ovcí brousit.
Je to jednoduchá otázka, na kterou není jednoduchá odpověď. Mašinka pracuje se spodním hřebenem a horními noži, kudlou. Ceny spodních hřebenů začínají někde na 600 Kč a mohou být i přes 1000 Kč a ceny horních kudel začínají okolo 250 Kč až 300 Kč. Na jeden spodní hřeben lze vyměnit cca tři horní nože. Obojí se tupí už jen samotným během mašinky, proto se musí přimazávat, hlavně pokud je vlna suchá, nebo jsou v ní nečistoty, které dokáží samotný proces otupení ostří rapidně urychlit. Taková kritická místa pro ostří mohou být: spodní část ovečky na břiše, zadní partie pokud jsou silně znečištěné trusem včetně ocasu, ale mohou to být také záda, když se na nich ovečka ráda drbe třeba o jesle, valník, atd.. Mají pak vlnu zaplstěnou, pevnou, navíc plnou nečistot. Opakem jsou ovečky, které mají třeba bříško holé a vlnu nijak neznehodnocenou. Takže odpověď by mohla být taková, že na jeden spodní hřeben a tři hodní nože lze ostříhat tři až třeba padesát oveček.
Samotné broušení vyčištěných hřebenů a nožů se prování na lapovacích bruskách za pomocí brusné pasty, nebo brusného papíru. Jedná se o celkem drahé nářadí, kdy se pořizovací náklady nových moderní brusek mohou pohybovat v desítkách tisíc korun. My máme k dispozici letitý Český výrobek z Kovodružstva Slaný, který sice není high-tech, ale stále výborně slouží. Při počtu oveček, které ostříháme musíme být soběstační. Broušení nožů u nás nabízí většinou také samotní prodejci tohoto zboží jako je např. Kamír & Co, nebo Zemědělské potřeby M + S. Cena broušení za jednu sadu (hřeben plus horní nůž) se pro představu může pohybovat od 70 Kč do 120 Kč. Mezi nejznámější výrobce nožů a hřebenů, u nás dostupných, patří značky Heiniger, Horner, Beiyuan Shearing, Lister, Constanta.
Pokud tedy shrnu hlavní faktory, výdrž hřebenů a nožů závisí:
- Na kvalitě nabroušení hřebenů a nožů
- Na kvalitě, čistotě vlny stříhaných oveček
- Na rychlosti střiže ovečky (někdo ostříhá jednu ovečku za hodinu, kdy se mu mezi tím nože ztupí a druhý jich ostříhá za stejný čas dvacet).